Hoppa till sidans innehåll

Rapport från Lettland - uppdaterad

14 APR 2011 11:14
Nu är rapportering från lägret i Lettland uppdaterad med även de sista dagarna!
  • Uppdaterad: 14 APR 2011 11:58

Tisdag 4/4 – Punktering och en lång väntan på ”The Scottish Viking”

Vi samlades utanför OLGY efter lunch för avresa till Nynäshamn för att ta färjan till Ventspils i Lettland. Alla var laddade och såg fram emot äventyret som väntade. Tyvärr var systrarna Gustafsson (Eva och Karin) sjuka och kunde inte åka med. Även Anette stannade hemma för att ta hand om den allt mer växande magen. Som vikarie hade vi istället kallat in Johan Runesson. Med på resan hade vi även supermassören Nils-Olov Åsman som skulle hjälpa till att serva alla kroppar så de orkade med all hård träning.
Vid avfärd blev det lite rörigt då det visade sig att ett av däcken på Marlenas buss såg ut att ha alldeles för lite luft i sig. Vi undrade alla om bytet till sommardäck på skolans fordonsprogram hade gått rätt till eller inte. Efter ett försök att fylla på luft var vi dock till slut tvungna att åka förbi Hallsbergs Gummiverkstad innan vi kunde komma iväg.
Färden till Nynäshamn gick bra, men vid incheckningen började en mycket lång väntan på att få komma ombord på vår färja ”The Scottish Viking”. Damen vid incheckningen skulle nämligen bestämt se allas pass, kontrollera varenda siffra på passnumren och till råga på allt så var hon tvungen att göra om bokningen och flytta alla namn då vi saknade två av personerna som vi anmält skulle åka med. Efter ca 1 timme och 40 minuter fick vi dock till slut klartecken att köra på färjan. Väl ombord visade det sig att ”The Scottish Viking” inte tillhörde en av Östersjöns modernaste färjor. Det kändes som om dessa bäst före datum var passerat för länge sedan och servicen ombord var knappast något att skryta med. Detta kunde dock inte rubba vårt glada humör utan vi samlades med glädje tillsammans med alla långtradarchaufförer vid den s.k. buffé som erbjöds för att sedan kolla in på den enorma taxfree shopen på 20 kvadratmeter. En sak är dock värd att notera och det var att de i alla fall hade rejält varmt i hytterna på ”The Scottish Viking”. Detta var något som vi tror många saknade de kommande dagarna…

 

Onsdag 5/4 – Kallt och spartanskt på ”Kempings Liepene”, men två fina träningar!

Efter ankomst till Ventspils så åkte vi ca 20km norrut till vårt boende på ”Kempings Liepene”. Det såg ut att vara ett trevligt ställe vid en första anblick utifrån. När vi dock klev in och slog dock en ”isande kyla” emot oss och det var bara att inse att det skulle bli underställ (och för vissa även mössa) på när man kröp ned i sängen på kvällen. Att det endast var några hundra meter till havet gjorde inte heller att det kändes varmare då det både var blåsigt och väldigt rått i luften. Som tur var hade vi det riktigt trångt och mysigt för att få plats med alla sängar i våra rum. I killrummet behövdes det till och med byggas ihop en våningssäng med 3 våningar för att alla 19 killar skulle få plats i rummet! Vårt boende bjöd dock på en trevlig rätt modernt byggd samlingssal (allt skulle i och för sig kännas modernt i jämförelse med standarden på våra sovsalar!) där vi tillsammans med ett gäng lettiska orienterare avnjöt alla våra måltider.
Onsdagen bjöd på 2 fina träningspass där det första kördes direkt i anslutning till boendet. De flesta tyckte att det var rolig terräng och att det gick bra att komma in i flytet på den något ovana terrängtypen. På eftermiddagen tränade vi en medeldistanträning i bitivs detaljerad strandterräng söder om Ventspils. En riktigt härlig upplevelse. Tyvärr regnade det under stora delar av dagen och med tanke på de rätt dåliga torkmöjligheterna kommer att kunna bjuda på den härliga känslan av blöta träningskläder längre fram under veckan!

 

Torsdag 6/4 – Isbad och dystra miner

2008 gick Europeiska Mästerskapen i orientering utanför Vensplits, Lettland. 2011 begav sig ett antal elever från OLGY Hallsberg ut för att uppleva terrängen från medeldistansen. Medeldistansen utgjordes till 80 % av mossar, vilket var ett faktum vi snart skulle bli väl medvetna om.
Efter ett stort antal dagars kyla hade de vanligtvis blöta men välframkomliga mossarna, förvandlats till isfält värdiga filmen ”Day After Tomorrow”. Det sammanlagda antalet svordomar på svenska som uttalades under dagen uppskattas till ett fyrsiffrigt tal. Samtliga kontroller på första delen av banan satt i mossar eller gjorde löparna tvungna att springa i dem.
Merparten av lägerdeltagarna fullföljde inte denna träning, många pga. det som blivit känt som ”kalltsomutavbarahelvete”-syndromet. Dock fullföljde dock tillräckligt många löpare för att tävlingen skulle räknas med i Tour de Hallsberg. Vinnare blev Ludvig ”Janne” Nilsson och Lina Lång. Båda var ca 20 min efter respektive vinnare på EM.
Eftermiddagen bestod i en sprintbetonad stafett. Torra banor utlovades, men ändå gick första sträckan nästan omedelbart ner i en genomfrusen mosse. Klagomål dök även upp angående en bäck med allt annat än svag ström. Vissa löpare hävdar tom. att de dragits med en kortare bit i den strida strömmen. Leif Svensson blev tillsammans med två letter segrare av denna tävling.
Väl hemma åtnjöt vi något av en lokal specialitet i form av köttgryta med potatis och kål. De hårdhudade åt utan att blinka medan de mer kräsmagade gav ifrån sig ett och annat klagorop.
På kvällen skedde dock något vi aldrig kunnat tro. Solen lyste blek över den annars så gråmulna östeuropeiska himlen. Vissa begav sig ut för att spela ett parti frisbee-golf, andra njöt av att vårt boende äntligen fick en något mer beboelig temperatur.

 

Fredag 7/4 – Dagen då allt vände!

Fredagen bjöd på det överlägset bästa uppvaknandet, då en strimma sol föll in genom våra höga, dåligt isolerade fönster. Något mer positiva än förut intog vi vår frukost, som nu fått ett tillskott i form av omelett.
Glada i hågen begav vi sig några iväg på distansorientering, andra sprang från boendet, vissa tog sig till och med friheten att springa på stranden. Solen lyste och alla var lyckliga, nästan för bra för att vara sant.
Sedan begav vi oss iväg för dagens studiebesök, en gammal sovjetisk radiostation som var så hemlig att ingen vetat om den förrän Sovjet föll. Den enorma masten utgjordes av en monstruös parabol. På vägen upp i byggnaden blev många oroliga över byggnadens hållfasthet kombinerat med det stora avståndet till marken. Vår guide försäkrade oss dock att ryssarna byggt stationen så den skulle kunna hålla i en evighet, vilket var lite lugnande.
Besöket avslutades med en vandring i en ca 1,5 km lång tunnel som ledde från stationen till ett bostadshus. Det hela blev en mycket blöt upplevelse, då smältvatten runnit genom marken och dränkt den underjordiska tunneln.
Vi gav oss iväg mot Vensplits och möttes av ett väder värdigt en stenhård actionrulle från Sibirien. Snöblandat regn, och sedan snö, vräkte ner. Men en äkta Hallsbergare blir aldrig nedslagen, och dagen efter hade vi återigen strålande sol och all snö var borta.

 

Lördag 8/4 – Tävlingar i Skrunda och äntligen en varm säng!

På morgonen på lördagen lämnade vi med viss sorg (?!) vårt boende i Liepene för att åka ca en och en halv timme till Skrunda där det skulle bli tävlingar. På lördagen var det första medeldistans i fin och snabblöpt terräng som uppskattades av många. Priser denna dag delades endast ut i seniorklasserna då dessa hade WRE-status. Här vann Johan Runesson efter ett mycket snabbt lopp med tiden 30:05 på den 6,7km långa banan. I övriga klasser räknades dagens resultat tillsammans med söndagen ihop till ett totaltresultat. Bäst utgångsläge inför söndagen skaffade sig Nathalie Rygh (W18) och Erik Lindgren (M18) som både sprang in på en andraplats. Resultat från tävlingen kan hittas på följande länk:


http://www.pavasaris.lv/en/results

Efter tävlingen åkte vi till vår logi på en internatskola i Skrunda. Detta ledde till glada miner då vi blev inkvarterade i varma och trevliga 3-bädds rum. På kvällen genomfördes en extra sprinttävling som ingick i Lettlands sprintcup och efter att snabbt ha kastat i oss lite mat så åkte vi iväg ut till denna tävling. Många trötta ben stod dock över denna träning och en del av dem som sprang orkade inte heller köra för fullt. Några lyckades dock lura tröttheten i kroppen och presterade bra och snabba lopp vilket ledde till två pallplatser i både M18 genom Oskar Andrén och Simon Skogman samt i D18 genom Marketa Novotna och Josefina Almén.


Söndag 9/4 – Långdistanstävling i solsken och två pallplatser totalt

Efter en behövlig nattvila bar det återigen av ut till tävlingsplatsen för att denna dag ge oss i kast med en tuff långdistans. Dagen bjöd dock på ett härligt väder vilket uppskattades av både löpare och publik. Bäst av löparna lyckades Nathalie i W18 som vann denna dag och efter att ha varit på andra plats på gårdagens medeldistans vann även totalt. I klassen M18 hade Erik Lindgren det resultatet med sig från gårdagens medeldistans med en andraplats och denna plats behöll han även totalt efter att ha blivit femma på dagens långdistans.
Efter prisutdelningen åkte vi vidare till Riga för att inkvartera oss på vårt sista boende där vi skulle bo fram till tisdag eftermiddag. På vägen stannade vi på en vägkrog och åt. Alla eleverna blev här bjudna på mat trots att detta inte var planerat från början. Detta för att alla jobbat så bra med vårt tidigare arrangemang av Örebro Open samt att vi även ville passa på att fira våra framgångar under helgens tävlingar.

 

Måndag 10/4 – Vila, föreläsningar samt natt-OL

På måndagen var det vila inplanerat på programmet under dagen. Några var dock sugna på att träna extra och åkte iväg till ”Mezaparks” för ett pass med OL-intervaller. På eftermiddagen fick vi sedan en föreläsning och en rundtur på det ”aktivitetshus” vi bodde på där de hade över 3000 barn och ungdomar inskrivna för fritidsaktiviteter. Efter detta kom Lettlands bästa orienterare Martins Sirmais och pratade lite om sina erfarenheter om orientering i Lettland och gav lite tips inför framtiden. På kvällen var det sedan en nattorientering som ett genrep inför kommande natt-SM på Gotland.

 

Tisdag 11/4 – Sprintträning, hemresa med ”M/S Romantika” samt walla walla bing bang!

Sista dagen på lägret tränade vi en sprintträning i gamla stan i Riga. Efter detta väntade lunch och packning inför vår hemresa. Denna gång var det en lite mer modern färja som vi skulle åka med nämligen Siljas ”M/S Romantika”. Hemresan var mycket trevlig med bland annat en hel del karaoke. Bäst på kvällen måste nog ha varit Johan Forsgren och Jonathan Anderssons framträdande med ”Witch doctor”. Alla hade så roligt vid karaoken så den tänkte tiden för läggdags fick skjutas upp med en halvtimme!

 

Summering av veckan

Många erfarenheter rikare är vi nu hemma i Hallsberg. Lägret har bjudit på både positiva och negativa minnen. Det som framför allt varit det bästa är den otroligt bra stämning som vi haft i gruppen hela tiden. Detta trots att det varit lite tuffa förhållanden bitvis. Vi ledare vill framföra ett stort tack till alla er elever som skapat denna stämning. Ett tack också till Johan Forsgren som hjälpt till att skriva ihop delar av denna rapportering. Nu ser vi fram emot SM-tävlingar på Gotland, ett skönt påsklov och sedan en härlig påskhelg med juniorcuper i Jönköping!

Skribent: Anders Holm

Alleskolan   

 

 


 

Postadress:
Alleskolans IF - Skolidrott
V. Storgatan 5A
69430 Hallsberg

Besöksadress:
V. Storgatan 5A
69430 Hallsberg

Kontakt:
Tel: 0704163675
E-post: orienteringsgymnasie...

Se all info