Hoppa till sidans innehåll

Rapport från läger i Slovenien

05 APR 2017 15:56
Onsdag 15/3 till tisdag 21/3 vara hela OLGY på träningsläger i Slovenien. Här kommer en liten kort sammanfattande återblick från veckan.
  • Uppdaterad: 05 APR 2017 16:04

Onsdag 15/3
Vi reste hemifrån OLGY onsdag morgon och kom fram onsdag kväll, ca kl. 19:00. Resan gick bra, först åkte vi bil till Arlanda sedan flyg till Venedig med en mellanlandning i München och till sist buss från Venedig till Prestranek, Slovenien, där vi skulle bo.

Torsdag 16/3
Träningsdag 1 inleddes med en vanlig OL-bana i en ganska lättframkomlig terräng. Det första som man märkte med terrängen var att kurvbilden bara bestod av gropar i princip, inga höjder alls nästan. På eftermiddagen genomfördes en medeldistans på ett annat ställe där terrängen var ganska så stenig men ändå häftig med tanke på alla höjder. Vi käkade lunch på en restaurang i Sezana medan frukost och middag skedde på boendet.

Fredag 17/3
Idag avgjordes långdistans-km på två banor som även användes på Lipica open i H20 respektive D20. Jag tror alla kan hålla med om att det var tufft och värmen gjorde det inte lättare. De slovenska 16 grader och sol kändes varmare än svensk sommar. Två som höll för värmen och den tuffa terrängen var Jonas Andersson och Jonna Fors som numera kan titulera sig som HOLGY-mästare i långdistans.
Efter det var det in till Sezana för lunch, bars-shopping på diverse mataffärer och Marcus "väggarn" Carlsson proppades med vätskeersättning efter soppatorsk på långdistansen.
Eftermiddagspasset bar sedan av mot Jama Vilenica för kontrollplock. Flera gick detta passet för att spara energi till resten av lägret men ärligt talat så var det nog inte så stor skillnad i kilometertider mellan gångarna och löparna. Taggbuskar och sten var bara förnamnet och vi lärde oss att shorts inte var att föredra om man inte ville se ut som en dalmatin av alla fästingar.
Väl hemma i Prestranek åt vi middag och kvällen avslutades med analys av långdistansen som visade att rakt på nästan aldrig var snabbast.

Lördag 18/3
Dagens första pass bestod av moment-OL på samma karta som långdistansen avgjordes på och jag tror många tog revansch efter gårdagens bommar och väggningar. Lite behagligare väder idag också vilket gjorde att inte lika många isostars behövde inhandlas i Sezana vid lunchtid.
Eftermiddagspasset var även detta likt gårdagen då det inte var långt ifrån de mysiga taggbuskarna. Det här passet gick vi dock upp för en rejäl stigning till start och sedan väntade en middle som jag nog hellre skulle vilja kalla downhill. Öppet och snabblöpt förutom lite stenigt bitvis men nedanför sluttningen gjorde sig gårdagen påmind: TAGGBUSKARNA!!! Ingen tog sig igenom dessa oskadda, speciellt inte David "nerdragnastrumporärsnyggt" Risberg som nästan såg ut att ha gjort några extra svanhopp i taggbuskarna för att impa med sin cuttade ben och armar efteråt. 
När vi slickat såren begav vi oss hemmåt där middagen väntade och efteråt stod  värdegrund och lekar på schemat. Dessa bestod av charader och en där vi skulle dela in folk i olika grupper blindfoldade. Svårförklarat så var glad att jag går vidare.
Värdegrundade gick vi sedan till sängs drömmandes om dagens bravader. 

Söndag 19/3
Denna dag skiljde sig lite från de andra dagarna då det denna dag endast var ett träningspass inplanerat. Detta mottogs med lite blandade känslor men majoriteten kände nog att de kunde unna sig lite extra vila efter tre dagar med dubbla pass. På förmiddagen sprang de flesta en klurig vägvalsbana där man fick lära sig att kupering både är jobbigt och långsamt. På eftermiddagen så var det dags för en av lägrets stora höjdpunkter. Vi skulle besöka Postojna Caves som är ett 21 kilometer långt grottsystem. Besöket inleddes med att vi fick åka ett puttetåg in i grottan för att sedan gå drygt en kilometer runt i grottan och kolla på alla häftiga stenformationer. I slutet av grottan fick vi även skåda det enastående djuret Olm. Olmen är ett stjärtgroddjur som kan klara sig i sju år utan mat genom att reglera sin puls till två slag per minut. Efter en dryg timme var det dags att ta puttetåget igen och lämna grottan. Sammanfattningsvis så var besöket i grottan en häftig upplevelse och något nytt för alla förutom Axel. Axel har nämligen redan vid 16års ålder hunnit med tre besök i grottan och kommer hinna med 19 besök under sin livstid om han fortsätter i samma takt.

Måndag 20/3
Sista dan i Slovenien avslutades vid kusten och två super fina sprintar. På förmiddagen så var vi vid Piran och hade vår 6:e deltävling i Tour de Hallsberg. Där vann i damklassen Julia Rajan och i herrklassen Per Karlsson. Sen efter en fin pizza gjord av kebab-mästaren Rickard Djerfs så hamna vi i grannstaden Izola som bjöd på två små sprintar och ett kallt dopp i havet för många av dem som sprang. Sen tillbaka hem på boendet så var det packning inför hemresan, samt diskussioner om vilken soppa som skulle serveras idag.

Sammanfattningsvis ett mycket trevligt och bra träingsläger i Slovenien. Fint väder gör ju sitt till, men ändå var det den trevliga stämningen som värmde mest! 

Skribent: Anders Holm
Epost: Adressen Gömd

Alleskolan   

 

 


 

Postadress:
Alleskolans IF - Skolidrott
V. Storgatan 5A
69430 Hallsberg

Besöksadress:
V. Storgatan 5A
69430 Hallsberg

Kontakt:
Tel: 0704163675
E-post: orienteringsgymnasie...

Se all info